Out with the old, in with the new - O te A

april 2020

Deze stabiliteitsstudie werd uitgevoerd met oog op een mogelijke renovatie en gedeeltelijke functie-verandering van een bestaand kantoorgebouw. 

Vooraleer de nodige budgetten vrijgemaakt konden worden, werd Maarten Vandeweyer, zaakvoerder van Qualis Ingenieurs, door zijn toenmalige werkgever, Antwerps Architecten Atelier BV, gevraagd een analyse en berekening te maken van de bestaande structuur. 

Tijdens de eerste fase werden de verschillende structuren in kaart gebracht. Hierbij werd gebruik gemaakt van  de originele  stabiliteitsplannen en controlemetingen ter plaatse. De ferroscan Hilti PS200 is gebruikt voor het nazicht van de bestaande wapening.

In een tweede fase zijn vervolgens de verschillende draagstructuren gemodelleerd in een eindig elementen programma. Dit liet ons toe om de maximaal toelaatbare draagkracht en bijhorende functies per zone te bepalen. Op basis van het uiteindelijke stabiliteitsverslag met bijhorende maximale belastingen kon de bouwheer zijn renovatie in kaart brengen.